Mi a Business Mix jelentése / meghatározása a vendéglátásban?


Az üzleti mix kifejezés a szállodában tartózkodó vendégtípusok összességére utal. Az business mix szállodánként változik, a leggyakoribb az, amely a városközpont szállodáiban található, és mind a szabadidős, mind az üzleti vendégek keveréke. Míg a konferenciaszállodák business mix-e többnyire üzleti ügyfelekből áll, a tengerparti üdülőhelyekét elsősorban a szabadidős utazók alkotják.


A business mix összetételének ismerete fontos. A változatos, többféle utazótípusból álló business mix ismeretében a szálloda akkor is nyereséges tud maradni, ha egy utazótípus külső okok miatt kiesik. Például, ha egy nyári városi időjárás rosszul alakul, az üzleti utazók továbbra is meglátogatják a szállodát, mivel utazási céljuk eltér a szabadidős utazókétól. A szálloda üzleti keverékének szándékos változatosságának megteremtése révén a szálloda menedzsere nyereséges maradhat akkor is, ha a környező hirtelen változások csökkentik az egyik utazótípus számát.


Az üzleti mix általában különböző marketing stratégiák, platformok és speciális marketing gyakorlatok révén valósul meg. Például egy vidéki butikhotel a családi utazók és a környezettudatos utazók üzleti keverékét igényli. Webhelyükön két külön fület tehetnek fel azoknak a szolgáltatásoknak és kényelmi szolgáltatásoknak, amelyek megfelelnek ennek a két utazótípusnak. Akár olyan speciális szolgáltatásokat is kínálhatnak, amelyek ezt a két külön csoportot kielégítik, például gyermekgondozás vagy ökotúrák.


Másrészt a szállodának figyelembe kell vennie azokat a típusú üzleti keverékeket, amelyek jól működnek egymással, és amelyek nem. Előfordulhat például, hogy egy szálloda nem akarja kiszolgálni az üzleti ügyfeleket, ha főleg a kisgyermekes családokat látják el, és a napközbeni és gyermekfelügyeleti létesítményekkel rendelkeznek. A szállodának azt is figyelembe kell vennie, hogy nem minden típusú utazó találná a szállodát az igényeinek megfelelőnek. Például egy karibi üdülőhelynek a párok, a családok és a szabadidős vendégeket kell szolgálnia, nem pedig üzleti, aktív szabadtéri kalandokat és butikokra vágyó vendégeket.


Angolul is szeretnéd elolvasni? Kattints ide.

Lásd még:

Business Mix